Acest capitol oferă o privire de ansamblu rapidă asupra instalării QGIS, a descărcării câtorva date eșantion de pe pagina web QGIS și asupra rulării unei prime și simple sesiuni de vizualizare a straturilor raster și vectoriale.
Instalarea QGIS este foarte simplă. Pentru MS Windows și Mac OS X sunt disponibile pachete de instalare standard. Pentru mai multe distribuții de pachete binare GNU/Linux (rpm si deb) există depozite software care pot fi adăugate managerului de instalare. Cele mai recente informații cu privire la pachetele binare se pot obține de pe site-ul web QGIS la http://download.qgis.org.
Dacă doriți să construiți QGIS de la sursă, vă rugăm să consultați instrucțiunile de instalare. Acestea sunt distribuite alături de codul sursă QGIS într-un fișier numit INSTALL. Le puteți găsi, de asemenea, online la http://htmlpreview.github.io/?https://raw.github.com/qgis/QGIS/master/doc/INSTALL.html
QGIS vă permite să definiți o opțiune --configpath, care suprascrie calea implicită pentru configurarea utilizatorului (de exemplu, ~/.qgis2 sub Linux) și, de asemenea, forțează QSettings să utilizeze acest director. Acest lucru vă permite, de exemplu, să efectuați o instalare de QGIS pe o unitate flash, împreună cu toate plugin-urile și setările. Consultați secțiunea Meniul Sistemului pentru informații suplimentare.
Ghidul utilizatorului conține exemple bazate pe setul de date exemplu, al QGIS.
Programul de instalare Windows are opțiunea de descărcare a setului de date eșantion QGIS. Dacă este bifată, datele vor fi descărcate în folderul My Documents propriu, în sub-folderul GIS Database. Puteți utiliza Windows Explorer pentru a muta acest dosar în orice altă locație convenabilă. Dacă nu ați selectat caseta pentru instalarea setului de date eșantion pe durata instalării inițiale QGIS, puteți alege următoarele:
Utilizați datele GIS pe care le aveți deja
Descărcați datele eșantion de la http://qgis.org/downloads/data/qgis_sample_data.zip
Dezinstalați QGIS și reinstalați-l cu opțiunea de descărcare a datelor bifată (recomandat numai dacă soluțiile anterioare nu au avut succes)
Pentru GNU/Linux și Mac OS X, nu există încă pachete de instalare disponibile ca rpm, deb sau dmg. Pentru a utiliza setul de date eșantion, descărcați fișierul qgis_sample_data, ca arhivă ZIP, de la http://qgis.org/downloads/data/ și dezarhivați-l pe sistemul dvs.
Setul de date Alaska cuprinde toate datele GIS care sunt utilizate pentru exemple și capturi de ecran în ghidul utilizatorului; include, de asemenea, o mică bază de date GRASS. Proiecția datelor eșantion pentru setul de date QGIS este Alaska Albers cu suprafețe egale cu picioare ca unități. Codul EPSG este 2964.
PROJCS["Albers Equal Area",
GEOGCS["NAD27",
DATUM["North_American_Datum_1927",
SPHEROID["Clarke 1866",6378206.4,294.978698213898,
AUTHORITY["EPSG","7008"]],
TOWGS84[-3,142,183,0,0,0,0],
AUTHORITY["EPSG","6267"]],
PRIMEM["Greenwich",0,
AUTHORITY["EPSG","8901"]],
UNIT["degree",0.0174532925199433,
AUTHORITY["EPSG","9108"]],
AUTHORITY["EPSG","4267"]],
PROJECTION["Albers_Conic_Equal_Area"],
PARAMETER["standard_parallel_1",55],
PARAMETER["standard_parallel_2",65],
PARAMETER["latitude_of_center",50],
PARAMETER["longitude_of_center",-154],
PARAMETER["false_easting",0],
PARAMETER["false_northing",0],
UNIT["us_survey_feet",0.3048006096012192]]
Dacă intenționați să utilizați QGIS ca interfață grafică pentru GRASS, puteți găsi o selecție de locații pentru exemple (de exemplu, Spearfish sau South Dakota) pe site-ul oficial GRASS GIS, http://grass.osgeo.org/download/sample-data/.
Lansarea în execuție a aplicației QGIS are loc în același mod cu al celorlalte aplicații. Aceasta înseamnă că puteți starta QGIS prin:
introducerea cuvântului qgis în linia de comandă, presupunând că aplicația QGIS a fost adăugată în variabila PATH, sau că vă aflați în dosarul său de instalare
folosirea meniului Aplicații, dacă se utilizează un binar precompilat, din meniul Start sau Dock
dublu clic pe pictograma din folderul Aplicațiilor sau pe o scurtătură de pe ecran.
dublu clic pe un fișier de proiect QGIS existent (.qgs). Rețineți că în acest mod se va deschide, de asemenea, și proiectul
Pentru a închide QGIS, efectuați clic pe:
În secțiunea anteriouară ați învățat deja cum să porniți QGIS. Vom vedea că, în plus, QGIS oferă și unele opțiuni pentru linia de comandă.
QGIS suportă diverse opțiuni atunci când rulează din linia de comandă. Pentru a obține o listă de opțiuni, introduceți qgis --help în linia de comandă. Expresia utilizată pentru QGIS este:
qgis --help
QGIS - 2.6.0-Brighton 'Brighton' (exported)
QGIS is a user friendly Open Source Geographic Information System.
Usage: /usr/bin/qgis.bin [OPTION] [FILE]
OPTION:
[--snapshot filename] emit snapshot of loaded datasets to given file
[--width width] width of snapshot to emit
[--height height] height of snapshot to emit
[--lang language] use language for interface text
[--project projectfile] load the given QGIS project
[--extent xmin,ymin,xmax,ymax] set initial map extent
[--nologo] hide splash screen
[--noversioncheck] don't check for new version of QGIS at startup
[--noplugins] don't restore plugins on startup
[--nocustomization] don't apply GUI customization
[--customizationfile] use the given ini file as GUI customization
[--optionspath path] use the given QSettings path
[--configpath path] use the given path for all user configuration
[--authdbdirectory path] use the given directory for authentication database
[--code path] run the given python file on load
[--defaultui] start by resetting user ui settings to default
[--dxf-export filename.dxf] emit dxf output of loaded datasets to given file
[--dxf-extent xmin,ymin,xmax,ymax] set extent to export to dxf
[--dxf-symbology-mode none|symbollayer|feature] symbology mode for dxf output
[--dxf-scale-denom scale] scale for dxf output
[--dxf-encoding encoding] encoding to use for dxf output
[--dxf-preset visiblity-preset] layer visibility preset to use for dxf output
[--help] this text
[--] treat all following arguments as FILEs
FILE:
Files specified on the command line can include rasters,
vectors, and QGIS project files (.qgs):
1. Rasters - supported formats include GeoTiff, DEM
and others supported by GDAL
2. Vectors - supported formats include ESRI Shapefiles
and others supported by OGR and PostgreSQL layers using
the PostGIS extension
Tip
Exemplu de folosire a argumentelor în linia de comandă
Puteți lansa QGIS prin specificarea unuia sau a mai multor fișiere de date din linia de comandă. De exemplu, presupunând că vă aflați în directorul qgis_sample_data, puteți stabili ca un strat vectorial și un fișier raster să fie încărcate o dată cu lansarea QGIS, folosind următoarea comandă: qgis ./raster/landcover.img ./gml/lakes.gml
Opțiunea liniei de comandă --snapshot
Această opțiune vă permite să creați o captură, în format PNG, a vizualizării curente. Acest lucru este foarte util atunci când aveți o mulțime de proiecte și doriți să generați capturi din datele proprii.
În prezent, se generează un fișier PNG cu 800x600 pixeli. Acest lucru se poate face din linia de comandă utilizând argumentele --width and --height. Un nume de fișier poate fi adăugat după --snapshot.
Opțiunea liniei de comandă --lang
Pe baza limbii dvs., QGIS selectează localizarea corectă. Dacă doriți să schimbați limba, puteți specifica un cod de limbă. De exemplu,, --lang=it rulează QGIS în limba italiană.
Opțiunea liniei de comandă --project
De asemenea, este posibilă startarea QGIS cu un fișier de proiect existent. Trebuie doar să adăugați opțiunea de linie de comandă --project urmat de numele proiectului dvs., după care QGIS va deschide toate straturile din fișierul încărcat.
Opțiunea liniei de comandă --extent
Pentru a începe cu o extindere de hartă specifică, folosiți această opțiune. Trebuie să adăugați valorile casetei de încadrare, separate prin virgulă, în ordinea următoare:
--extent xmin,ymin,xmax,ymax
Opțiunea liniei de comandă --nologo
Acest argument în linie de comandă ascunde ecranul de întâmpinare, de la deschiderea QGIS.
opțiunea liniei de comandă --noversioncheck
Nu verificați la start existența unei noi versiuni de QGIS
Opțiunea liniei de comandă --noplugins
Dacă aveți probleme la pornire cu plugin-urile, puteți evita încărcarea lor la lansare, folosind această opțiune. Acestea vor fi în continuare disponibile din Managerul de Plugin-uri.
Opțiunea liniei de comandă --customizationfile
Folosind acest argument în linia de comandă, puteți defini un fișier de personalizare GUI, care va fi utilizat la pornire.
Opțiunea liniei de comandă --nocustomization
Folosind acest argument în linia de comandă, personalizarea existentă a GUI-ului nu va fi aplicată la pornire.
Opțiunea liniei de comandă --optionspath
Puteți avea mai multe configurații, apoi să decideți pe care să o folosiți atunci când QGIS pornește cu această opțiune. Consultați Opţiuni pentru a afla unde stochează sistemul de operare fișierele de setări. În prezent, nu există nici o modalitate de a specifica unui fișier unde să scrie setările; prin urmare, puteți crea o copie a fișierului de setări originale și să-l redenumiți. Opțiunea specifică locația directorului cu setările. De exemplu, pentru a utiliza fișierul de setări /path/to/config/QGIS/QGIS2.ini, folosiți opțiunea:
--optionspath /path/to/config/
Opțiunea liniei de comandă --configpath
Această opțiune este similară cu cea de mai sus, dar în plus suprascrie calea implicită pentru configurarea utilizatorului (~/.qgis2) și forțează QSettings să utilizeze acest director, de asemenea. Acest lucru vă permite, de exemplu, să efectuați o instalare de QGIS pe o unitate flash, împreună cu toate plugin-urile și setările.
Opțiunea liniei de comandă --authdbdirectory
Din nou, această opțiune este similară cu cea de mai sus, dar definește calea către directorul în care va fi stocată baza de date de autentificare.
Opțiunea liniei de comandă --code
Această opțiune poate fi utilizată pentru a rula un fișier Python, imediat ce s-a lansat QGIS.
De exemplu, atunci când aveți un fișier Python denumit load_alaska.py, cu următorul cuprins:
from qgis.utils import iface
raster_file = "/home/gisadmin/Documents/qgis_sample_data/raster/landcover.img"
layer_name = "Alaska"
iface.addRasterLayer(raster_file, layer_name)
Presupunând că sunteți în directorul în care rezidă fișierul load_alaska.py, puteți lansa QGIS, apoi puteți încărca fișierul landcover.img și să denumiți stratul ‘Alaska’, folosind următoarea comandă: qgis --code load_alaska.py
Opțiunea liniei de comandă --dxf-*
Aceste opțiuni pot fi folosite pentru a exporta proiectul QGIS într-un fișier DXF. Sunt disponibile mai multe opțiuni:
–dxf-export: numele fișierului DXF, în care se vor exporta straturile;
–dxf-extent: extinderea fișierului DXF final;
–dxf-symbology-mode: aici pot fi folosite mai multe valori: none (fără simbologie), symbollayer (simbologia stratului simbol), feature (simbologia entității);
–dxf-scale-deno: numitorul scării simbologiei;
–dxf-encoding: codificarea fișierului;
–dxf-preset: alegeți vizibilitatea prestabilită. Aceste presetări sunt definite în arborele stratului, v. Panoul Straturilor.
Acum, că aveți QGIS instalat și un set de date eșantion disponibile, am dori să vedem o sesiune QGIS scurtă și simplă de exemplificare. Vom vizualiza un raster și un strat vectorial. Vom folosi:
stratul raster landcover, adică qgis_sample_data/raster/landcover.img
și stratul vectorial lakes, adică qgis_sample_data/gml/lakes.gml.
Porniți QGIS, așa cum ați putut vedea în Pornirea și Oprirea QGIS
Răsfoiți folderul qgis_sample_data/raster/, selectând fișierul landcover.img și făcând clic pe [Deschidere].
Dacă fișierul nu este listat, verificați caseta Fișiere de tipul din partea de jos a ferestrei de dialog, dacă este setată pe tipul adecvat, în acest caz “Erdas Imagine Images (*.img, *.IMG)”.
Fișier ar trebui să fie ales ca Tip Sursă în noul dialog de Adăugare strat vectorial. Apoi, faceți clic pe [Răsfoire] pentru a selecta stratul vectorial.
Navigați către folderul qgis_sample_data/gml/, selectați Geography Markup Language [GML] [OGR] (*.gml *.GML) din caseta de Filtrare , apoi selectați fișierul GML lakes.gml și faceți clic pe [Open]. În fereastra dialogului de Adăugare strat vectorial, faceți clic pe [OK]. Se va deschide dialogul Selectorului Sistemului de Coordonate de Referință, având selectat NAD27 / Alaska Alberts, după care apăsați pe [OK].
Măriți un pic zona cu lacuri pe care o preferați.
Dublu clic pe stratul lakes din legenda hărții pentru a deschide fereastra de dialog Properties.
Clic pe fila Stil, apoi selectați albastru ca și culoare de umplere.
Clic pe fila Etichetelor, apoi selectați Afișarea etichetelor pentru acest strat, pentru a activa etichetarea. În lista Etichetare cu alegeți câmpul “NAMES”, ca și câmp pentru etichete.
Pentru a îmbunătăți lizibilitatea etichetelor, puteți adăuga un tampon alb în jurul lor, făcând clic pe Buffer în lista din stânga, bifând Draw text buffer, și alegând 3 ca mărime a tamponului.
Clic [Aplicare]. Verificați dacă rezultatul arată bine, iar apoi faceți clic pe [OK].
Puteți vedea cât este de ușoară vizualizarea straturilor raster și vectoriale în QGIS. Haideți să parcurgem secțiunile următoare, pentru a afla mai multe despre funcțiunile disponibile, despre caracteristici și setări, și cum să le folosiți.
Starea sesiunii dvs. de QGIS este considerată un proiect. QGIS lucrează cu un singur proiect, la un moment dat. Setările sunt considerate ca fiind, fie per-proiect sau implicit pentru noi proiecte (a se vedea secțiunea Opţiuni). QGIS poate salva starea spațiului de lucru într-un fișier proiect, folosind opțiunile de meniu Project ‣ Save sau Project ‣ Save As.... În cazul în care fișierul proiect încărcat pe disc a fost modificat între timp, în mod implicit QGIS vă va întreba dacă doriți să suprascrieți modificările în fișierul de proiect. Acest comportament este setat prin bifarea opțiunii Întreabă dacă este necesară salvarea modificările aduse datelor atunci când este cazul, din meniul Setări ‣ Opțiuni ‣ Generalități.
Încărcați proiectele salvate într-o sesiune QGIS, folosind Project ‣ Open..., Project ‣ New from template sau Project ‣ Open Recent ‣.
La pornire, în locul unui canevas alb, este prezentată o listă de capturi cu numele și calea fiecăruia dintre cele mai recente proiecte (până la zece). Aceasta este o cale facilă și rapidă de rememorare a proiectelor anterioare, un dublu clic deschizând proiectul selectat. Dacă doriți să creați un proiect nou, trebuie doar să adăugați noi straturi, iar lista va dispărea.
Dacă doriți să anulați sesiunea și să începeți de la zero, alegeți Project ‣ New. Oricare dintre aceste opțiuni de meniu vă va solicita să salvați proiectul existent, în cazul în care au fost efectuate modificări de la momentul deschiderii lui sau de la momentul ultimei salvări.
Tipurile de informații salvate într-un fișier proiect includ:
Straturile adăugate
Straturile care pot fi interogate
Proprietățile stratului, inclusiv simbolizarea și stilurile
Proiecția pentru vizualizarea hărții
Ultima extindere vizualizată
Compozitoare de Hărți
Elementele Compozitorului de Hărți cu setări
Setările Atlasului Compozitorului de Hărți
Setări de digitizare
Relațiie Tabelei
Macrocomenzile Proiectului
Stiluri implicite ale proiectului
Setările Plugin-urilor
Setările QGIS server din fila de setări OWS a proprietăților proiectului
Interogările stocate în DB Manager
Fișierul proiect este salvat în format XML, astfel încât este posibilă editarea fișierului în afara QGIS, dacă vă pricepeți. Formatul de fișier a fost actualizat de mai multe ori, comparativ cu versiunile anterioare de QGIS. Fișierele de proiect din versiunile QGIS mai vechi, este posibil să nu mai funcționeze corect. Pentru a realiza acest lucru, în fila Generalităților din Settings ‣ Options ar trebui să bifați opțiunea Avertizare la deschiderea unui fișier de proiect, salvat cu o versiune mai veche de QGIS.
Ori de câte ori salvați un proiect în QGIS, se va face o copie de rezervă a fișierului de proiect având extensia .qgs~.
Există mai multe moduri de a produce rezultate din sesiunile dvs. de QGIS. Am prezentat una deja în secțiunea Proiecte, salvând-o ca fișier proiect. Iată o exemplificare a altor moduri de a produce fișiere de ieșire:
Opțiunea de meniu Project ‣ |mActionSaveMapAsImage| Save as Image deschide o fereastră de dialog în care puteți selecta numele, calea și tipul imaginii (PNG, JPG și multe alte formate). Un fișier world cu extensia PNGW sau JPGW, salvat în același folder, va georeferenția imaginea.
Opțiunea de meniu Project ‣ DXF Export ... deschide un dialog în care puteți defini ‘Modul simbologiei’, ‘Scara simbologiei’ și straturile vectoriale pe care doriți să le exportați în DXF. Folosind ‘Modul simbologiei’ simbolurile din Simbologia QGIS originală pot fi exportate cu mare fidelitate.
Opțiunea de meniu Project ‣ New Print Composer... deschide o fereastră de dialog în care puteți așeza în pagină și imprima canevasul hărții curente (v. secțiunea Compozitorul de Hărți).